Een T bonesteak bereiden - wikiHow (2024)

Pdf downloaden

Bijdragen vanwikiHow-redactie

Bronnen

Pdf downloaden

In dit artikel:

Je steak voorbereiden

Bakken

Op de barbecue

Grillen

Aanbraden in de pan en dan braden in de oven

Overige secties weergeven...

Secties verbergen...

Tips en waarschuwingen

Gerelateerde artikelen

Bronnen

Een T-bonesteak is een type steak dat van de dunne lende (entrecote) en de ossenhaas van een rund wordt gesneden. De steak kenmerkt zich door het T-vormige bot waaraan hij zijn naam te danken heeft. De grootte van de T-bone, gecombineerd met het feit dat hij twee van de duurste stukken rundvlees bevat, maakt de steak een van de duurste en kwalitatief hoogstaande steaks beschikbaar.[1] Welke bereidingsmethode je ook gebruikt, de temperaturen van het vlees moeten als volgt zijn: rare: 51ºC; medium-rare: 55ºC, medium: 60ºC.

Methode 1

Methode 1 van 5:

Je steak voorbereiden

Pdf downloaden

  1. 1

    Koop een steak van goede kwaliteit. Een stevige, helderrode steak is verser dan een zachte, donker gekleurde steak. Kijk ook naar de witte vetlijntjes over het oppervlak van het vlees, dat wordt ook wel marmering genoemd. Deze vetdraadjes smelten en bevochtigen het vlees tijdens de bereiding, waardoor de steak mals en smaakvol wordt.[2]

    • Koop een steak van gelijkmatige dikte, ongeveer 3 cm dik.
    • Controleer de verpakking, kijk naar de datum waarop het vlees is verpakt en controleer de houdbaarheidsdatum.
  2. 2

    Ontdooi je steak. Als je een bevroren steak hebt gekocht moet je het vlees eerst laten opwarmen tot kamertemperatuur. Probeer niet de steak rechtstreeks uit de vriezer of koelkast te bereiden, want dan trekt het vlees samen en wordt het taai.[3]

  3. Een T bonesteak bereiden - wikiHow (6)

    3

    Zorg dat het vlees droog is. Dep het vlees af met wat keukenpapier. Het vlees moet goed droog zijn zodat het niet wordt gestoomd!

  4. 4

    Doe kruiden op je steak. Alleen een beetje zout brengt de natuurlijke smaken al goed naar boven. Als je in een gekke bui bent kun je er ook wat andere kruiden over strooien: peper, paprikapoeder of andere gedroogde kruiden.

    • Doe er niet te veel kruiden over, want dan verlies je de natuurlijke smaak van het vlees.
    • Als je zout gebruikt, doe dat dan niet vlak voor de bereiding, want dat voegt vocht toe aan het vlees, en dat kan het bereidingsproces beïnvloeden.
    • Als je het vlees wilt marineren kun je dat het beste een paar uur voor het bereiden doen. En hou ook rekening met de tijd die nodig is om het vlees vanuit de koelkast op kamertemperatuur te laten komen voor de bereiding.[4]

    Advertentie

Methode 2

Methode 2 van 5:

Bakken

Pdf downloaden

  1. Een T bonesteak bereiden - wikiHow (9)

    1

    Bereid je pan voor. Verhit twee eetlepels olijfolie of andere plantaardige olie in een bakpan op middelhoog vuur. Gebruik, als je dat hebt, een gietijzeren pan of een andere zware bakpan.[5]

  2. Een T bonesteak bereiden - wikiHow (10)

    2

    Bak de steak. Bak beide kanten van de steak, gebruik een spatel of tang om de steak om te keren, en beweeg het vlees af en toe heen en weer om te voorkomen dat het vlees aan de pan blijft plakken. Bak de steak in 5-6 minuten rare, in 6-7 minuten medium-rare of in 7-8 minuten medium.

  3. Een T bonesteak bereiden - wikiHow (11)

    3

    Pak de steak in en laat het vlees even rusten voor het serveren. Haal de steak uit de pan als het de juiste gaarheid heeft bereikt. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat het 5-10 minuten rusten, op die manier worden de smaken goed gemengd en komen de sappen tot rust. Dien de steak in zijn geheel op of in reepjes.[6]

    Advertentie

Methode 3

Methode 3 van 5:

Op de barbecue

Pdf downloaden

  1. 1

    Zet de barbecue aan. Het maakt niet uit of je een houtskoolbarbecue, een gasbarbecue of een elektrische barbecue gebruikt. De barbecue moet opgewarmd worden tot ongeveer 260 ºC.

  2. 2

    Geef het rooster een voorbehandeling. Als je een rooster gebruikt met anti-aanbaklaag hoef je verder niets te doen, maar in alle andere gevallen moet je het rooster even invetten met plantaardige olie om te voorkomen dat het vlees aan het rooster blijft plakken.

  3. 3

    Grill de steak. Leg de steak op het heetste gedeelte van de barbecue, dat is meestal het midden. Voor rare grill je de steak eerst aan beide kanten 2 minuten, dan verplaats je het vlees naar een minder heet gedeelte, dat zijn meestal de randen, en laat je het vlees nog 6 tot 8 minuten liggen, keer het af en toe om. Hou voor medium-rare rekening met een extra bereidingstijd van 1 tot 3 minuten, voor medium een extra bereidingstijd van 3 tot 5 minuten.

  4. 4

    Laat de steak rusten voor het serveren. Haal de steak van de barbecue als het vlees de juiste gaarheid heeft bereikt. Maak een kleine inkeping in het midden van de steak met een klein scherp mes. Als de gaarheid in orde bevonden is laat je het vlees nog 10-15 minuten rusten om de smaken te laten mengen en tot rust te laten komen. Als het vlees nog niet gaar genoeg is leg je het nog eens 1 of 2 minuten op de barbecue. Dien de steak in zijn geheel op of in reepjes.[7]

    Advertentie

Methode 4

Methode 4 van 5:

Grillen

Pdf downloaden

  1. 1

    Zet je oven op de grillstand. Zet de grill aan en verwarm de oven voor op 290ºC. Plaats het rooster op 12 cm van het grillelement.

  2. Een T bonesteak bereiden - wikiHow (19)

    2

    Bereid de braadslede voor. Als je een braadslede gebruikt met anti-aanbaklaag hoef je verder niets te doen, maar in alle andere gevallen moet je de ovenschaal even invetten met plantaardige olie om te voorkomen dat het vlees aan de braadslede blijft plakken.

  3. Een T bonesteak bereiden - wikiHow (20)

    3

    Grill de steak. Leg de steak in de braadslede en zet de braadslede op het bovenste rek in de voorverwarmde oven. Voor rare: doe de ovendeur dicht en wacht 4 minuten, open vervolgens de ovendeur en draai de steak om en zet ook deze kant 4 minuten onder de grill. Voor medium-rare: voeg 1 tot 3 minuten toe aan de oventijd, voor medium: voeg 3 tot 5 minuten toe aan de oventijd.

  4. 4

    Controleer de steak en serveer het vlees. Haal de steak uit de oven en controleer de gaarheid. Maak een kleine inkeping in het midden van de steak met een klein scherp mes. Als de gaarheid in orde bevonden is kun je de steak meteen serveren. Als het vlees nog niet gaar genoeg is leg je de steak nog een minuut onder de grill. Serveer de steak daarna meteen. Dien de steak in zijn geheel op of in reepjes.[8]

    Advertentie

Methode 5

Methode 5 van 5:

Aanbraden in de pan en dan braden in de oven

Pdf downloaden

  1. Een T bonesteak bereiden - wikiHow (23)

    1

    Verwarm de oven voor. Zet de oven aan en stel de temperatuur in op 230ºC.

  2. 2

    Zet een pan op het vuur met olie. Zet een gietijzeren bakpan of andere zware pan op hoog vuur met 1 eetlepel olijfolie, canolaolie of andere plantaardige olie.

  3. Een T bonesteak bereiden - wikiHow (25)

    3

    Braad de steak aan. Leg de steak in de hete pan als de olie begint te walmen. Voor rare: zet het vuur lager en braad de steak aan beide kanten 4 minuten aan totdat het bruin is. Voor medium-rare braad je het vlees 1 minuut langer aan, voor medium 2 minuten langer.

  4. Een T bonesteak bereiden - wikiHow (26)

    4

    Zet de steak in de oven. Haal de pan van het vuur en zet de pan in de voorverwarmde oven (als de pan geschikt is voor gebruik in de oven). Laat het vlees 6 tot 8 minuten in de oven braden.

  5. 5

    Laat de steak rusten voor het serveren. Haal de steak uit de oven als het vlees de juiste gaarheid heeft bereikt. Maak een kleine inkeping in het midden van de steak met een klein scherp mes. Als de gaarheid in orde bevonden is laat je het vlees nog 10-15 minuten rusten om de smaken te laten mengen en tot rust te laten komen. Als het vlees nog niet gaar genoeg is leg je het nog eens 1 of 2 minuten in de oven. Dien de steak in zijn geheel op of in reepjes.[9]

    Advertentie

Tips

  • Steak bakken in de pan is de makkelijkste methode, maar aanbraden in de pan en dan braden in de oven is wel lekkerder. Daarbij wordt gebruik gemaakt van droge hitte, je gebruikt minder olie en de binnenkant van het vlees wordt beter gaar.
  • Aanbraden in de pan en dan afmaken in de oven is de meest complexe en tijdrovende methode, omdat je een bakpan en een oven gebruikt. Maar het voordeel is dat de buitenkant lekker knapperig wordt door het aanbraden, en de binnenkant wordt mooi gaar en blijft sappig door de oven.

Advertentie

Benodigdheden

  • T-bonesteak
  • Zout, peper en andere kruiden
  • Canolaolie, olijfolie of andere plantaardige olie
  • Keukenpapier
  • Tang or spatel
  • Vleesthermometer
  • Schilmesje of ander klein mesje

Over dit artikel

Een T bonesteak bereiden - wikiHow (28)

Bijdragen van:

wikiHow-redactie

wikiHow-redacteur

Dit artikel is nagelezen door onze redactie, die artikelen controleert op juistheid en compleetheid.

Ons team van deskundigen loopt het werk van de redactie na om te zorgen dat artikelen die op wikiHow te lezen zijn aan alle kwaliteitseisen voldoen. Dit artikel is 58.843 keer bekeken.

Categorieën: Vlees

In andere talen

Español:cocinar un filete T Bone

Deutsch:Ein T Bone Steak braten

Русский:приготовить стейк на т образной кости

Français:faire cuire un T bone

Bahasa Indonesia:Memasak Bistik T Bone

العربية:طهي شريحم لحم التي بون

中文:做T骨牛排

  • Afdrukken

Deze pagina is 58.843 keer bekeken.

Een T bonesteak bereiden - wikiHow (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5516

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.